NA MEĐAMA NAJDALJNIJIM

150,00 kn

Uzbudljivi roman spisateljice Jagode Šimac temeljen na povijesnoj činjenici obrane Sinja gdje su malobrojni branitelji (oko 700 Sinjana) branili 5 dana svoj grad od gotovo stostruko jačih turskih osvajača (oko 60 000 osmanlija) i izvojevali pobjedu uz pomoć čudotvorne Gospe Sinjske.

Detalji

Uzbudljivi roman spisateljice Jagode Šimac temeljen na povijesnoj činjenici obrane Sinja gdje su malobrojni branitelji (oko 700 Sinjana) branili 5 dana svoj grad od gotovo stostruko jačih turskih osvajača (oko 60 000 osmanlija) i izvojevali pobjedu uz pomoć čudotvorne Gospe Sinjske.

Junačka obrana Sinja 1715. godine odigrala je važnu ulogu u opstojnosti Hrvatske kao i u cjelokupnom tijeku europske povijesti, a danas je Sinjani obilježavaju proslavom alke.

Riječ urednika…

Ovaj roman, naslovljen stihom posuđenim iz jedne Nazorove pjesme, ponajprije je povijesni, jer obuhvaća četvrt stoljeća života Cetinske krajine, od godine 1690. do sudbonosne 1715. U tom povijesnom okviru autorica prati sudbinu nekoliko obitelji prepoznatljivih sinjskih prezimena, njihovu borbu za opstanak u teškim i nesigurnim vremenima, nakon oslobođenja od Turaka, kad muškarci moraju biti i ratari i ratnici, braneći stečenu slobodu od neprestanih turskih manjih i većih prodora.

Roman je to i o sinjskim franjevcima, duhovnim pastirima svoga naroda, o glasovitom fra Pavlu Vučkoviću i njegovu stradanju, žrtvi i vjeri, koji je kao biblijski Jona bio zarobljen ne u trbuhu ribe, nego u utrobi nemani s Bospora, i ne tri dana i noći, nego dugih pet godina, ostavši vjeran crkvi, zavičaju, narodu i prijateljima.

Na međama najdaljnijim je svakako i roman o ženama, djevojkama, zaručnicama, domaćicama i čuvaricama ognjišta, ali i stradalnicama, kojima otimaju djecu i odgajaju ih u nemilosrdne ratnike, koje radije izabiru hladni Bospor nego priležništvo, ali i koje se u novom okruženju prilagođavaju sudbini nastojeći od nesreće napraviti kakvu takvu sreću. Među njih prodire i duh budućega vremena, pa svjedočimo i pobuni protiv samovolje roditelja u patrijarhalnoj obitelji.

No središnji motiv romana je Blažena Marija od Milosti, čiju sliku kršćani štuju, kojoj se klanjaju i utječu kad su u nevolji i kojoj uporno podižu hram. Postoje razna viđenja poraza Turaka pod Sinjem 1715. godine. O tome su se izjasnili i povjesničari i književnici, pa i usmena narodna predaja, ali nepobitna je činjenica da se stostruko jači neprijatelj povukao pred voljom, žrtvom, vjerom i nadom malobrojnih branitelja, o čemu svjedoči i ovaj čitki i pitki roman.

Bilješka o autorici

Jagoda Šimac rođena je u Sinju 4. listopada 1962. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Sinju, a na Filozofskom fakultetu u Sarajevu diplomirala književnost i jezik. Od 1995. godine živi u Švicarskoj. Radila je kao prevoditeljica i knjižničarka. U međuvremenu je završila i poslijediplomski studij za informaciju i dokumentaciju u Luzernu. Zaposlena je u Sveučilišnoj knjižnici u Bernu, a u slobodno vrijeme piše.

Format 23 x 16 cm

Str. 354